Tiramisu i knjiga “Spletkarenje sa sopstvenom dušom”!

Knjige i kolači su bili malo lenji ovih dana (dobro, mnogo lenji),  ali samo što se bloga tiče. Sve vreme u proteklim sedmicama sam uložila u rad u laboratoriji i pripremu master rada. Taj proces se nastavlja, ali vreme je za nešto slatko.

Knjigu koju preporučujem u ovim danima, preporučujem jer je jednostavno dobra i kao takva zaslužuje da se nađe ovde. Spletkarenje sa sopstvenom dušom. To je jedna od mojih omiljenih knjiga iz detinjstva (moram reći detinjstva) iliti kad sam bila jako mlada. Zar niste primetili kako kroz analizu knjiga shvatamo kako smo se promenili. Da li čitate neke drage knjige više puta? Ja da. Moj doživljaj te knjige je jako drugačiji sad kad sam starija i tada kao šiparice. Tada je ta knjiga bila savršena, sad nije. I dalje je to jako dobra knjiga, ali nepristrasno ću priznati da postoje i bolje. Tada bi uz nju plakala, sad ne, bila bi prisutna samo neka setna tuga kao uz nešto što smo nekad voleli.

1

Marina i Vasilis su za mene jedna od najlepših ljubavnih priča, protkana rečima i stilom pisanja koje meni tako odgovara. Spletkarenje sa sopstvenom dušom je fenomen koji svi poznajemo. To vam je ono kad sebi prepričavamo prošle događaje i lažemo sebe, nesvesno sve više i više sa svakim novim premotavanjem prošlosti. Pisac je Marija Jovanović, žena koja ne daje intervjue i ne uništava naše predstave o likovima ispraznim objašnjenjima. Ona ih stvori i daje ih na dar kroz knjigu. Postoji još njenih knjiga koje volim, neke su zrelije, ali ova je bila prva i kao takva šepuri sa na blogu. Da li ste je vi pročitali? Da li imate knjige koje ste voleli, a sada ne?

2

Tiramisu je možda jedan od prvih kolača koji sam napravila. I dalje ga pravim i recept ne menjam. Recept je jednostavan i jako ukusan. Njegova jednostavnost je objašnjenje zašto je to jedan od mojih prvih kolača.

Ostaje mi samo da kažem Hristos Vaskrese! I uživajte u praznicima dok traju.

3

Sastojci:

5 žumanaca

130 g šećera

500 g maskarpone sira

500 ml slatke pavlake

2 dupla pakovanja piškota

2 dl jake crne kafe

rum po želji

kakao za posipanje

4

Priprema:

  • Skuvati jaku crnu kafu otprilike 2 dl i dobro ohladiti.
  • Ohlađenu crnu kafu procediti da vam ne ostane toz.
  • Umutiti žumanca sa šećerom, a zatim ih oko 20 minuta kuvati na pari.
  • Dobro ohladiti.
  • Umutiti slatku pavlaku.
  • U slatku pavlaku mikserom umešati maskarpone i jaja skuvana na pari.
  • U ohlađenu crnu kafu sipati rum.
  • Piškote lagano umočiti u kafu ređati na pleh zatim fil i tako dva puta.
  • Posuti kakaom.

5

6

Prijatno!

2 thoughts on “Tiramisu i knjiga “Spletkarenje sa sopstvenom dušom”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *